NIEZBĘDNIK CUKIERNIKA, czyli jak upiec ciasto i ubić śmietanę ?

Witam! W tym wpisie pokaże przepis na ciasto kruche i biszkopt oraz podam kilka wskazówek dotyczących cukiernictwa. Serdecznie zapraszam!!!

PRZEPIS NA CIASTO KRUCHE:

SKŁĄDNIKI:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła 82%-83% tłuszczu
  • 75 g cukru
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i cukier i pokrojone lodowate masło. Nożem potnij masło z mąką na małe kawałki. Teraz wyrób ciasto rękami do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodaj jajko, wymieszaj i schłodź w lodówce przez 30 min. Ciasto rozwałkuj i połóż na formie. Ciasto należy piec ok. 20 min. – 25 min. w temp. 180 stopni C (termoobieg, jeżeli go nie masz to dodaj 20 stopni C do temperatury pieczenia)

WSKAZÓWKA: Do przygotowania ciasta kruchego najlepiej użyj cukru trzcinowego bo nada on brązowego koloru twojemu wypiekowi.

PRZEPIS NA BISZKOPT:

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE :

Jajka ubij z solą na pianę. Dodawaj stopniowo cukier i ubijaj aż się rozpuści. Do masy jajecznej Przesiej mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj łyżką. Jeżeli chcesz uzyskac biszkopt czekoladowy to zastąp 3 łyżki mąki kakao. Biszkopt przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20 min. – 25 min. w temperaturze 160 stopni C (termoobieg, jeżeli go nie masz to dodaj 20 stopni C do temperatury pieczenia).

WSKAZÓWKA: Do biszkoptu używaj jak najdrobniejszego cukru i jak najbardziej puszystej mąki. Przez to twój biszkopt będzie bardzo puszysty. Nigdy nie próbuj przekrajac biszkoptu gdy jest jeszcze ciepły bo rozwalisz go.

BITA ŚMIETANA:

WSKAZÓWKI: Przed ubijaniem bitej śmietany włóż ją do lodówki aby była lodowata. Miskę w której będziesz ją ubijał i ostrza miksera którymi będziesz to robił włóż do zamrażalnika żeby również były lodowate. Pamiętaj że miska nie może by tłusta ani brudna bo śmietana się nie ubije. Uważa również żeby nie przebic śmietany bo zamiast niej dostaniesz masło i serwatkę.

UBIJANIE PIANY Z BIAŁEK JAJ:

WSKAZÓWKI: Niech jajka będą w temperaturze pokojowej. Miska w której je ubijasz musi byc sucha i czysta a do białek nie może dostac się ani kawałek skorupki ani kawałek żółtka lub zarodka z jajka. Gdy piana jest dobrze ubita nie ześlizguje się ze ścianek miski. Białka ubijaj ze szczyptą soli.

CZEKOLADA:

WSKAZÓWKA: Pamiętaj kupuj tylko prawdziwą czekoladę, czyli taką w której jest tłuszcz kakaowy a nie oleje roślinne (palmowy, kokosowy). Czekoladę możesz rozpuszczac w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.

kąpiel wodna

PRZEPIS NA BUDYŃ:

SKŁADNIKI:

  • 1 żółtko
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 500 ml mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (15 g)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka masła

PRZYGOTOWANIE:

Odlac 1/2 szklanki mleka i wymieszac w niej cukier waniliowy, mąkę i żółtko. Mleko zagotowac w rondelku z cukrem i masłem. Do gotującego się mleka dolewa powoli masę ze szklanki ciągle mieszając. Gdy budyń zacznie się gotowac zdjąc z ognia.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>